Thema: 'de prinses op de erwt'

 Heel lang geleden was er een prins die op zoek was naar de perfecte prinses. Hij zocht overal: boven op bergen, over de oceanen, in bossen,... maar kon nergens een prinses vinden.

Op een donkere avond klopte er een mooi meisje op de deur. 'Hallo, ik ben een echte prinses, zou ik deze nacht mogen schuilen in jullie kasteel?'

De koningin vond dit een schitterend idee, alleen had ze een plannetje bedacht om te controleren of het meisje wel een echte prinses was. Stiekem verstopte ze een erwtje onder de matras van het meisje, nadien stapelde ze wel 20 matrassen opeen. Als de prinses het erwtje nu nog zou voelen, dan moest het een echte prinses zijn, want alleen een echte prinses is zo gevoelig om een erwtje door 20 matrassen heen te voelen.

Wanneer de prinses de volgende morgen wakker wordt, vroeg de koningin aan het meisje: 'Heb je goed geslapen?' antwoorde het meisje: 'Nee, ik voelde heel de tijd een bolletje duwen in mijn rug. Het was precies een erwtje.'

De konining kon het wel uitschreeuwen van geluk. Diezelfde avond nog trouwden de prinses en de prins en ze leefden nog lang en gelukkig.

Een kort en leuk verhaaltje dat jullie kapoen ongetwijfeld al vanbuiten kent na de voorbije 2 weken. Ik zal jullie vertellen wat we nog meer deden.

Natuurlijk zijn we gestart met het verhaal visueel sterker te maken: prenten over prinsessen, erwten, prinsen, kroontjes en ridders.






Op het liedje 'Prinses waar ben je' leerden we dansen als een echt prins en prinses.














We hadden prinsessenkleren en ridderpakken in klas. Iedereen mocht om de beurt eens een prinses of ridder zijn. Ook de kroontjes en hakjes mochten natuurlijk niet ontbreken.










We leerden zwaaien en buigen als een echte prinses of ridder. Kijk eens hoe goed ze dit al kunnen.



We knipten papier in stroken en kleefden die dan op. Zo kregen we een hoog bed, precies als de prinses. Nog een erwtje erop en ziezo! Ons bedje was klaar!














In de voeldoos konden de 1ste kleuters voelen en raden wat ze vasthadden. 






We maakten overheerlijke erwtenquiche. 

Hier kan je het receptje terugvinden voor een 6-tal personen:

- 200 gram gerookte spekblokjes (voor de vegetarische kleuters lieten we deze er natuurlijk uit 😙)
- 100 gram diepvries erwtjes
- 1 rol bladerdeeg
- 150 gram kruidenkaas
- 100 gram geraspte kaas
- 3 eieren 
- 1,5 dl lichte room
- peper en zout

Klop eerste eieren los met de kruidenkaas. Voeg daarna de erwtjes, spekblokjes, geraspte kaas en room onder. Kruid naar smaak.
Rol het bladerdeeg uit in een taart vorm. Prik gaatjes in het deeg. Verdeel het eimengsel in het bladerdeeg. 
Plaats 40 a 45 minuten en een op 200° voorverwarmde oven. 

Smakelijk!



















Ook wij wilden weten of wij echte prinsessen en prinsen waren. Onder een matras verstopte juf spullen en als wij konden raden wat er onder de matras lag, dan waren ook wij echte prinsen en prinsessen.






Juf Lobke haar kleine prins kwam ook even kort op bezoek.


We kleefden kroontjes van klein naar groot. De 1ste kleuters konden dit met 6 kroontjes doen, de peuters met 3 of 4. 












Met blokken bouwden we grote kastelen. Ook met de nieuwe magneten van Yusra konden we prachtige bouwwerken bouwen.












Veel groetjes, 
de Juffen!































Reacties

Populaire posts